Wikipedia

Solidus (punctuation)

Image via Wikipedia

Wikipedia

Wikipedia is een project van de Wikimedia Foundation, een in Florida gevestigde organisatie zonder winstoogmerk. Het doel van Wikipedia is om in elke taal een vrije (gratis) internetencyclopedie te creëren. Onder de paraplu van de Wikimedia Foundation bevinden zich diverse meertalige projecten waarvan Wikipedia het oudste, bekendste en succesvolste is. De naam Wikipedia is een samentrekking (portmanteau) van het uit het Hawaïaans afkomstige “wiki” en het Griekse “encyclopedia”.

– Wikipedia over Wikipedia.

Lees meer voor meer informatie.

Algemeen

De artikelen in deze op het internet vormgegeven encyclopedie worden onder andere geacht een neutraal standpunt in te nemen. Wikipedia is in principe door iedereen die te goeder trouw is te bewerken. Dat is ook een van de redenen dat Wikipedia geen garantie voor de juistheid en evenwichtige kwaliteit van de informatie kan geven. Daarnaast is vanwege het open karakter van het project vandalisme min of meer een probleem.

Jep, dat weten we, Wikiwiki. Ondanks wat 99% van de scholieren denkt te geloven, spreek je niet altijd de waarheid. Feiten kunnen met twee muisklikken verdraaid worden. En dat kan handig zijn als iets actueel is en moet worden geüpdate, of als je een president bent van een onontdekt eiland en je vergevorderde beschaving al 2500 jaar stiekem bestaat en je er voor zorgt dat je land niet ontdekt wordt.

Maar verder kan je er eigenlijk nooit zeker van zijn dat wat op Wiki staat, ook echt waar is. Ahww.

 

Maar Wikipedia is wel een ontzettend mooi initiatief, dat moet ik toegeven. Zonder zou ik heel wat minder weten over de letter Q, Apple, lampen, koekjes, puddingbroodjes, Albanië, groen, Steve Jobs en eigenlijk 98,436% van al het andere dat ik ken in deze wereld. Bedankt, Wiki.

 

Knelpunten

Wikipedia heeft net als andere wiki’s te kampen met vandalisme. De ervaring leert dat echte onzin (zoals “Wikipedia is een project van het NOS-journaal”, “Zeekoeien zijn gek op pizza” (in een artikel over de basgitaar) of “Jantje is gek!!!!”) vaak snel verwijderd wordt. Er komen geleidelijk aan steeds doeltreffender hulpmiddelen beschikbaar om vandalisme te bestrijden.

 

Als ik de baas van Wikipedia zou zijn, zouden alle artikels er zo uit moeten zien.

Peterselie

Peterselie (Petroselinum crispum) tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae)

Kenmerken

De plant groeit op rijke, vochtige en diep gespitte grond in de volle zon of iets in de schaduw.[1] De kiemingstijd van het zaad is relat KOOP DE BESTE VOGELKOOITASSEN OP WWW.IKGABESTOLENWORDENENHETKANMEGEENFUCKSCHELEN.NL ief lang. Peterselie wordt als waardplant gebruikt door rupsen van de boksbaardvlinder (Amphipyra tragopoginis) en de spurrie-uil (Discestra trifolii). De plant bevat een hoge concentraJAN IS GEKKK! HAHA DIT SLAAT NERGENS OP HEHEHEHEHEHEHtie aan oxaalzuur. Deze verbinding is betrokken in de vorming van nierstenen.

Advertenties

Over Zed

3FM-fan, Rubik's Cuber, Social Media Snob, Apple Fanboy, Music lover but above all, his own wicked self.

Geplaatst op 11 februari 2011, in Dagelijkse yays en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: