iOS 4.3

Gisteren heeft Apple een nieuwe versie van iOS uitgegeven! Versie 4.3 brengt een paar coole dingen, een heel stel kleine dingetjes en over het algemeen gesproken weer heel wat awesome.

Lees meer voor de volledige round-up van deze update! :’)

Ik ga het in dit artikeltje vooral over de nieuwe functies voor de iPhone hebben. 4.3 heeft ook een stel iPad-only updates, maar aangezien ik (nog!) geen iPad heb, ga ik daar verder niet te diep op in.

iTunes Home Sharing

Allereerst mijn favoriete nieuwe functie: iTunes Thuisdeling. Het was al heel lang mogelijk met Remote om je iPhone dingen af te laten spelen in iTunes, maar de tijd moest nog komen dat je ook alle nummers in je iTunes-bibliotheek af kon spelen op je iPhone, iPad, of iPod Touch.

Nu kan ik meedelen dat die tijd dan eindelijk gekomen is. Door in de Settings-app nu je Apple ID in te vullen en dat in iTunes ook te doen, kan je, steeds als iTunes op de computer aanstaat en je op hetzelfde (thuis)WiFi-netwerk zit, ALLE muziek uit je iTunes-bibliotheek streamen naar je iDevice!

iTunes Home Sharing kan bijna alles streamen. Ik zeg bijna, omdat foto’s nog niet meegestuurd kunnen worden. Nog niet.

 

AirPlay Advanced

Airplay is Apple’s manier om dingen draadloos, via je WiFi-netwerk, te streamen naar allerlei apparatuur. Zo kan je vanaf je iPhone of iPad muziek, films, YouTube-films, foto’s, en meer streamen naar je Apple TV, of naar apparatuur van andere ontwikkelaars.

Zo wordt het dus mogelijk om bijvoorbeeld je vakantiefoto’s te laten zien op je enormeuze (cool woord) televisie met Apple TV eraan vast. Of je gebruikt iTunes om je hele woonkamer muziek te spelen doordat het stereosysteem snapt wat iTunes wil.

Met iOS 4.3 kan je als ontwikkelaar van apps nu álle functies van AirPlay benutten, en niet maar een paar. Ook kan je nu échte diavoorstellingen afspelen op je Apple TV, in plaats van een reeks foto’s met één effect ertussen. Je kan nu kiezen welke, en je kan muziek toevoegen.

Afbeelding naar iphoned.nl

Personal Hotspot

Personal Hotspot is de naam die gegeven is aan een functie die vele mensen met een Android-telefoon wel zullen kennen: Tethering. Tetheren is je internetconnectie met je telefoonprovider gebruiken om andere apparaten een internetverbinding te kunnen geven. Je iPhone wordt dus je eigen WiFi-netwerk.

Zo kan je bijvoorbeeld voor internet zorgen als je in de trein zit zonder WiFi, maar wel met een 3G-iPhone-verbinding.

Je kan ook Bluetooth gebruiken om verbinding te maken met je iPhone, die vervolgens voor je internetverbinding zorgt.

Personal Hotspot lijkt me een erg handige functie. Enige probleem is dat het er op lijkt dat T-Mobile deze functie (voor nu?) nog geblokkeerd heeft. Ik heb dus ook geen screenshot kunnen maken. Hier links even een voorbeeldje.

Finetuning

Dat zijn de grote nieuwe functies. Magertjes? Mee eens. Maar bedenk wel dat dit een .x-update is. De echt grote vernieuwingen komen pas in iOS 5. Dan nog ben ik erg blij met deze update.

Behalve grote dingen heeft Apple nog heel wat kleine verbeteringetjes doorgevoerd, waardoor de algehele ervaring weer een stapje beter wordt. Ik noem er even een paar op:

Bruikbare SMS-tonen
Met update 4.2 werden er een heel aantal nieuwe SMS-tonen toegevoegd, en kon je tonen instellen per individueel persoon. Deze nieuwe riedeltjes waren zo lang dat het eerder ringtones waren geworden. Apple heeft nu dan ook het grootste deel van de tonen ingekort tot een normale lengte.

Noteworthy
In iOS 4.2 werden er extra lettertypes toegevoegd die je kon gebruiken in de Notities-app. Het lettertype Chalkboard is nu vervangen door Noteworthy, die wel iets weg heeft van een “handschrift”-lettertype. Het is groter dan Marker Felt en ik vind het minder mooi, dus blijf ik bij het oude vertrouwe lettertype. Dan nog is het een mooie tweede keuze.

Ping Push
De iTunes-app vraagt je nu eenmalig om toestemming om pushberichten te sturen als je naar het tabje “Ping” gaat. Het lijkt er op dat Apple zich klaar maakt om Ping wat meer onder de aandacht te brengen door je te vertellen wanneer er iets gebeurd is op Ping.

Scrubbing made visual
Als je in de iPod-app door het nummer heen “scrollt” krijg je een tekstje te zien waarop staat hoe snel je scrubt en dat je je vinger verder naar beneden kan slepen om nauwkeuriger te scrubben. Ditzelfde gebeurt nu ook in ieder filmpje dat je afspeelt. Scrub door het filmpje heen en je krijgt hetzelfde effect. Dit is één van mijn favoriete kleine toevoegingen, gewoon omdat het er ontzettend cool uit ziet.

Camera-tochniet
Er werd even gezegd dat de “klik” van de camera-app die je hoort als je een foto maakt, iets metaliger zou zijn gemaakt. Het lijkt er echter op dat er geen verschil is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zo. En dat is mijn samenvatting. Liked it? Ik vind iOS 4.3 een ontzettend goede update. Nu maar wachten op iOS 5!

 

Laat me weten wat jij vindt! Also, vergeet niet een paar sterren te strooien hieronder en deze post te delen. ;’)

Advertenties

Geplaatst op 10 maart 2011, in Dagelijkse yays en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: